• ADRES
  • Serhat Mahallesi 1306. Cadde No:10 Yenimahalle/ANKARA
  • E-Posta
  • info@safsufiyatlari.net

Kireçli suyun sağlığınıza zararları


Kireçli suyun sağlığınıza zararları

Sert sular dış görünüşleri açısından yumuşak sulardan farksızdırlar. Çünkü sertliğe neden olan iyonlar suda çözünmüş halde bulunur ve normal bir insan gözü bu iyonları göremez. Ancak sert sular tatları itibariyle tam tabirle “sert”tirler. İçilebilir olmalarına rağmen sert sular insan hayatında çeşitli sağlık sorunlarına neden olurlar.

Böbreklerde Depolanır

Vücuda alınan kalsiyumun emilimi bağırsaklarda gerçekleşir. Kalsiyum minerali bir çok yaşamsal tepkimede önemli rol oynar fakat kalsiyum aynı zamanda kalsiyumun böbreklerde taş oluşumuna da neden oluduğu konusunda derin tartışmalar bulunmaktadır. Tüm böbrek taşlarının yaklaşık % 70-80 i ya kalsiyum oksalat, veya kalsiyum fosfat ya da her ikisinin bileşiminden oluşur. Bazı araştırmacılara göre aşırı miktarda alınan kalsiyum böbrek taşı oluşum riskini artırır.

Enfeksiyona Neden Olur

Kireçli sular borularda, elbiselerde ve tabaklarda-kaşıklarda çökelek oluştururlar. Kireçli suları oluşturduğu bu çökelekler bakteriler için uygun yaşam ortamını oluşturur. Sabun köpüğünün altında oluşan bu gözeneklerde bakteriler çoğalır. Ayrıca bu gözenekler sabunun bakterilere ulaşmasını engeller. Bu da hijyenik olmayan bir temizlik anlamına gelir. Ayrıca sağlıksız olmasının yanı sıra daha fazla sabun kullanılsa dahi tam anlamıyla istenilen verim alınamaz.

Deride Kurumaya Neden Olur

Sert sular yoğun iyon içeriklerinden dolayı deriyi kuruturlar. Vücut temizliğini, banyosunu sert sularla yapan kimselerin ciltlerinde kurumalar başgösterir. Hassas deriye sahip kişilerde bu hemen fark edilir. Sert su kullanımı sonucunda ellerin üzerinde beyaz bir tabaka oluşur. Elleri sürekli kremler kullanarak yumuşatmak gerekir. Bunun için çeşitli losyonlar ve kremlere ve bunlar için de belirli bir bütçeye ihtiyaç vardır.

Cildinizde İrritasyona Neden Olur

Sert sular temizlik sonrasında deride kalıntılar bırakırlar. Bu kalıntılar vücudun tam temiz olmadığı hissini verir ve kaşıntılara neden olabilir. Bu sularla banyo yapıldığı takdirde daha yumuşak suyla bir kez daha banyo olma ihtiyacı ortaya çıkabilir. Çünkü kireç sadece deride kalıntı bırakmaz ayrıca saçların da sertleşmesine neden olur

Bilim adamları aşırı tuz içeren suların yani sert suların deride kalıntılar bırakacağını ve buna ek olarak sert suların köpürtülmesi için daha fazla sabun kullanıldığını bunun da sabun kalıntılarının deride kalarak kaşıntılara ve alerjilere neden olabileceğini savunuyorlar.

Diğer yandan insan cildinin hafif asidik olması gerekmektedir, çünkü bu bir anlamda vücudun bakterilerden korunması gereklidir. Derinin pH’sı alkali olmaya (yani asitliği azalmaya) başladıkça enfeksiyon oluşma riski artar.Cildinizin alkali olma durumu ise fazla sabun kullanımından dolayı ortaya çıkar. Fazla sabun kullanımı ise kireçli su ile el ve vücut yıkamanızın bir sonucudur.